Kiállított eszközeink

Napelem tábla

napkollektorOlyan épületgépészeti berendezés, amely a napenergia felhasználásával közvetlenül állít elő fűtésre, vízmelegítésre használt hőenergiát. A hétköznapi nyelvben gyakran összetévesztik a napelemmel, amely a napsugárzást elektromos energiává alakítja. Derült, napos időben hozzávetőleg 1 kW erősségű sugárzás érkezik minden négyzetméternyi felületre. Az éves, átlagos napsugárzás Magyarországon 3,17 kWh négyzetméterenként naponta. Összes éves mennyiség szempontjából Magyarország 2000 óra/év napsütéses óraszámmal körülbelül a 47. szélességi fokon kedvező helyen van.

300 literes esővízgyűjtő

esovizgyujtoHányszor hallottuk már, hogy legdrágább kincsünk a víz? Pótolhatatlan mennyiségű ivóvizet pazarolunk el, ráadásul olyan vizet, melynek előkészítése és a háztartásba juttatása rendkívül költséges. Mind ökológiai, mind gazdasági szempontból nézve: aki gyűjti az esővizet, mindannyiunk jövőjére és környezetére is gondol. Az esővízgyűjtéssel a legtöbbet a kertben spórolhatunk és a legtöbbet is ott nyerhetjük. Az esővíz ugyanis teljesen más víz, mint a vezetékes és kútvizek. E talajvizekkel szemben ugyanis az esővíz lágy víz, nincs benne mész, így a növények öntözésére jóval megfelelőbb.

Kerti daráló

kerti_daraloA kerti daráló a nyesedéket a térfogatának ötödére darálja össze. Aki a környezetét tudatosan védeni igyekszik, annak ajánljuk figyelmébe, hogy a darálás a használhatatlan nyesedékből használható aprítékot gyárt, ami jó esetben hasznosítható. A gallyaprítékolást még gazdaságosabbá teszi az, ha az aprítékot nem kell elszállítani, hanem a kertben használják fel talajtakarásra, vagy kerti komposzt készítésére vagy tüzelésre. Kerti utak burkolására is kiválóan alkalmas. Kőzúzalék, vagy kavics helyett kerti utakra teríthető.

Konyhai komposztáló

konyhai_komposztaloAz „All Seasons” konyhai komposztáló egyedülálló lehetőséget nyit a háztartásokban keletkező konyhai hulladékok újrahasznosítására és átalakítására kiváló minőségű, szerves talajkondicionálóvá. A konyhai hulladékok képezik a háztartási szemét közel 50 %-át, ezért jelentős mértékben hozzájárulhatunk a társadalmunkban komoly gondot jelentő hulladékmennyiség növekedésének mérsékléséhez és ezáltal a fenntartható fejlődés megvalósításának elősegítéséhez. A konyhai komposztálóba kerülhet: zöldségek, gyümölcsök, sajtok, tejtermékek, nyers húsok csontok, kávézacc.

Nagy komposztáló láda

nagy_komposztalo

Az „THERMO-King” komposztáló teljes egészében újrahasznosított és újrahasznosítható műanyagból készült. Jó hőtároló képessége elősegíti a gyorsabb komposztálást. Könnyen üríthető. A külön kapható talprács segíti a szellőzést, stabilabbá teszi a komposztálót, és ami fontos, nem engedi bejutni a pockot, egeret, de nem akadályozza a hangya, giliszta bejutását. A levegő és nedvesség cirkulációja oldalanként, gyárilag kikísérletezett és optimalizált függőleges és vízszintes réseken keresztül biztosított.

Kapacitása: 400 liter

Napelemes mobiltelefontöltő

napelemes_mobilfeltoltoE készülék segítségével bárhol és bármikor töltheti a mobiltelefonját vagy az USB-s egyéb eszközeit (mp3 lejátszó, fényképezőgép stb.) A készülék tartalmaz egy nagy teljesítményű 1000 mAH-as akkumulátort, amit feltölteni USB csatlakozóról vagy a beépített solár napelemes töltővel lehetséges. A töltő el van látva 4 db nagyon erős hófehér leddel, amivel akár 24 órán keresztül világíthatunk, töltés nélkül. A teljesen feltöltött állapotban az energiát 90 napig képes tárolni.

Dinamós / napelemes zsebrádió

dinamos_napelemes_zsebradio

Dinamós-, napelemes- vagy hálózati működés lehetséges e rádió tekintetében. Akkutöltő funkció a kurblis dinamóval vagy hálózati adapterrel lehetséges.
Egyszerűen zseniális: a beépített akkumulátor a kurblis dinamóval feltölthető. A táskarádió ezen kívül még napelemekkel vagy elemekkel is működik. Jellemzők:
hangerő szabályozás és adókeresés forgószabályzóval, 1 perc akkumulátor feltöltés a kurblis dinamóval 20 perc üzemelési időt biztosít, teljesen feltöltött akkumulátorral a működési idő kb. 7 óra.

Napelemes elemtöltő és LED lámpa

napelemes_elemtolto_es_led_lampa

Nagyon hasznos készülék, hiszen USB kimenet biztosítja a feltöltést a többi eszköz számára (pl. mobiltelefon, GPS.)
Ezen kívül LED flash lámpa mód is lehetséges e készülékkel. Ha váltakozó áramú fali csatlakozót használ, az áramkör automatikusan leállítja a töltést, ha az elemek teljesen fel vannak töltve. Kizárólag újratölthető nikkel metál hibrid elemeket használjunk.

Digitális mérőkészülék hőmérővel

digitalis_merokeszulek_homerovelE digitális mérőeszköz LCD kijelzővel rendelkezik, 9 Voltos blokkelemet tartalmaz, alkalmas hőmérsékletmérésre, diódavizsgálatra, akusztikus folytonossági vizsgálatra is. Mivel mérőcsúcsokkal ellátott mérővezetékkel rendelkezik, nagyon érzékeny a hőmérsékletérzékelő funkciója. Egyenfeszültség mérésére kiválóan alkalmas napkollektorok, napelemek esetében.

Tekerős indukciós LED zseblámpa

tekeros_indukcios_LED_zseblampa

Kültéri használatra szánt, kézi és napelemes töltővel ellátott lámpa.
Vízállóságra alkalmas akár 5 m mélységig. Nagyon sok energiát megspórolhatunk e készülékkel, hiszen csupán emberi erőkifejtés segítségével áramot tudunk fejleszteni.

Áramfogyasztás-mérő készülék

aramfogzasztas-mero_keszulekA készülék a bekapcsolástól méri az átfolyó energia mennyiségét, és ezt a korábban beállított egységárral felszorozza, így közvetlenül forintosítja az elhasznált energia mennyiségét. A készülékkel így mérni lehet a készenléti idők energia felhasználását. A lakosság éljen klímatudatosan, ismerje és használja az energia felhasználást csökkentő alkalmazási módszereket, energiahatékonysági lehetőségeket, legyen tudatában, hogy készenléti időkben is jelentős az energia felhasználás.

Mechanikus palackprés

mechanikus_palackpresA nem visszaváltható palackok kézzel történő deformálása kényelmetlen és erőigényes. Együttvéve az emberek életszínvonalának növekedését és a növekvő ökológiai elvárásokat a palackzsugorító megoldást jelenthet a hulladékkezelés helyzetének javítására erő és idő ráfordítás nélkül. A palackprés 1,5 és 2 literes műanyag palackok összetömörítésére szolgál, de használható 0,5 és 1 literes palackokhoz is. Ötször jobb a természetnek, a pénztárcának, az időnek, a fáradságnak és a helynek.

Pedálos, 3 rekeszes szelektív hulladékgyűjtő

pedalos_3_rekeszes_szelektiv_hulladekgyujto

Beltéri, pedálos szelektív hulladékgyűjtő, 3 db különböző színű, kivehető rekesszel.
Űrtartalma: 40 liter

Lehetőség van papír, műanyag és üveg szelektív gyűjtésére. A lábpedál segítségével érintés nélkül nyitható. Remélhetőleg  Magyarországon is hétköznapivá válik majd, hogy a szelektív gyűjtés házhoz megy, így nem kell majd távoli gyűjtőszigetekre vinni a hulladékot. Addig is mindig emlékeztetnünk kell magunkat arra, hogy az a legjobb szemét az, ami meg sem született.

LED világítás bemutató táska

LED_vilagitas_bemutato_taska

Fénymérővel és fogyasztásmérővel ellátott különböző foglalatokat tartalmazó bemutató táska, ahol a hálózatra csatlakozva méréssel bemutatható, hogy a különböző fényforrások mennyi elektromos energiát fogyasztanak, illetve mekkora fényteljesítményt (lux) adnak le. A kereskedelemben nem kapható ilyen eszköz, ezért ezt mi építtetjük össze.

8 órás időzített kapcsoló

idozitett_tolto_konnektorA mobiltelefon töltők többsége még nem annyira intelligens, hogy lekapcsolja magát, miután a töltés befejeződött, ezt követően is feleslegesen fogyasztja az áramot. Az időzítő 8 óra eltelte után automatikusan lekapcsolja a töltőt. Így nem csak áramot takarítunk meg, hanem többek között csökkentjük a túlhevülő akkumulátorok miatti tűz keletkezésének valószínűségét, valamint a töltési idő limitálásával hozzájárul az akkumulátor élettartamának meghosszabbításához. Használatával évente akár 15 kW áramot is megtakaríthat.

TV készenléti áramtalanító

TV_keszenleti_aramtalanitoIntelligens áramtalanító kapcsoló TV-hez! A készülék érzékeli, ha a TV készenléti üzemben van, s áramtalanítja azt. Ha be akarjuk kapcsolni, a televízió saját távirányítójával tehetjük meg azt! Az eszköz bemutató jelleggel kerül elhelyezésre, az irodába betérők megtekinthetik a készüléket működés közben.

Megújuló energia tudományos szett

megujulo_energia_tudomanyos_szettEgyedülálló eszköz a megújuló energiaforrások megismertetéséhez, szemléltetéséhez.  Szemléltethető vele a levegő és a víz áramlási energiájának kinyerési lehetősége, valamint a fotovoltaikus rendszerekkel való energiatermelés. A készlet kültéri és beltéri használatra egyaránt alkalmas. A kísérletek/bemutatók elvégezhetőek természetes és mesterséges fénynél is; széllel, ventilátorral, és vízzel. A készlet tartalma: 1 szélerőmű makett, 1 hidraulikus turbina be- és kivezető csővel, 1 napelem, 1 univerzális alapzat, 1 univerzális szár, 4 cserélhető indikátor, 1 fényjelző. A készülékhez a megtermelt energia méréséhez felhasználásra kerül az előző pontban leírt áram és feszültségmérő eszköz is.

Szélmalom generátor

szelmalom_generator szélmalom generátor a szél energiáját alakítja át fénnyé. A szél megforgatja a propellert, ezzel a motort mindig ugyan abba az irányba hajtja. Minél erősebb a szél, annál gyorsabban forog a rotor. A fogaskerék segítségével a motor a rotor minden fordulatára több fordulatot tesz meg. A motor generátorként dolgozik. A motorban egy forgórész van a tengelyhez rögzítve, melyre több száz méter vezeték van feltekercselve. A forgórész körül mágnesek vannak, amikor elektromos áram folyik át a motoron, az keresztülhalad a forgórészen, elektromágnessé alakítva azt, amit a mágnesek megforgatnak. A szélmalom generátorban a motor pont fordítva működik. Amikor a forgórészt a tengely megforgatja, a mágnesek által létrehozott mágneses mező hatására elektromos áram jön létre a forgórészen lévő vezetékben. Amennyiben a tengely elég gyorsan forog, akkor a generált áram elég erős a LED egység bekapcsolásához.